
Sezon jesienno-zimowy nierozłącznie kojarzy się z infekcjami. Zatkany nos, kaszel i nieprzyjemny ból gardła – czy to muszą być zimowe symbole? Niekoniecznie – o odporność trzeba jednak zadbać wszelkimi możliwymi sposobami. Oto jak warto się wspierać w tym zakresie.
Dlaczego odporność zimą spada?
Jesienią i zimą częściej niż w letnich miesiącach pojawiają się infekcje. Stąd też zimno kojarzone jest z negatywnym wpływem na odporność i wini się je za występujące przeziębienia i grypy. W opozycji do tej teorii stoją osoby morsujące, które uważają, że chłód i hartowanie wzmacnia odporność. Jak zatem jest naprawdę?
Naukowcy z Yale przyjrzeli się nosom, których praca w czasie zimy może być odpowiedzialna za powstawanie infekcji. Niska temperatura może upośledzać funkcje nosa, przez co bakterie i wirusy mają łatwiejszy dostęp do organizmu.
Dodatkowym czynnikiem wpływającym negatywnie na odporność jest brak słońca i idący za tym niedobór witaminy D. To zwiększa podatność na infekcje bardziej niż niska temperatura.
Warto pamiętać o tym, że prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz oddechowego można regulować również za pomocą diety. Odpowiednio skomponowany jadłospis pozytywnie wpływa na siłę organizmu do walki z potencjalnymi infekcjami.
Co jeść, by poprawić odporność?
W trosce o swoje zdrowie warto skorzystać z pomocy specjalistów. Znajdziesz ją na stronie https://fit-juice.pl/juice-box/, na której dostępne są gotowe zestawy soków, dzięki którym przeprowadzisz skuteczną dietę sokową i zadbasz o swoją odporność.
Soki przygotowane w ramach zestawów są odpowiednio skomponowane pod kątem witamin, które wesprą organizm w okresie zachorowań. Zawarta w sokach witamina C służy układowi odpornościowemu i zmniejsza nasilenie objawów infekcji. Ma też działanie przeciwutleniające i redukuje poziom stresu. Znajdziesz ją w soku z czarnej porzeczki, natki pietruszki, truskawki, aronii czy pomarańczy.
Wsparciem dla odporności jest również beta-karoten. To prowitamina witaminy A, która wzmacnia odporność oraz wpływa pozytywnie na narząd wzroku. Beta-karoten znajdziesz w marchewce oraz melonie.
Istotna dla odporności jest też witamina E. Chroni przed procesami zapalnymi oraz negatywnym działaniem wolnych rodników. Znajduje się w szpinaku oraz czarnej porzeczce.
I wreszcie flawonoidy, czyli związki, które kwalifikowane są jako silne przeciwutleniacze. Mają działanie przeciwzapalne oraz detoksykacyjne. Możesz znaleźć je w malinach oraz burakach.
Jak dbać o zdrowie zimą?
Aby móc cieszyć się doskonałą formą w czasie zimy, należy wdrożyć zdrowe zasady do swojego życia. Pamiętając o nich, nabędziesz naturalną odporność i spadnie prawdopodobieństwo, że zachorujesz w czasie zimy.
Przede wszystkim pamiętaj o odpowiednim ubiorze. Dostosuj go do panującej temperatury, zwracając uwagę na to, by nie ubierać się ani zbyt lekko, ani się nie przegrzewać. Przegrzanie organizmu może być nawet bardziej niebezpieczne niż wychłodzenie. Po drugie, pamiętaj o zdrowym śnie, który trwa przynajmniej 6, a najlepiej 8 godzin. Wypoczęty organizm rzadziej łapie infekcje. Po trzecie, wietrz pomieszczenie, w którym przebywasz i nawilżaj powietrze np. przy pomocy odpowiedniego urządzenia. Po czwarte pamiętaj o przyjmowaniu płynów, wskazane jest picie 1,5-2 litrów wody dziennie. Woda pomaga także w czasie walki z chorobą. Po piąte wyzbywaj się używek takich jak alkohol czy papierosy. I po szóste – ruszaj się. Regularna aktywność fizyczna o umiarkowanym natężeniu poprawia odporność.