
Cierpisz na okresowe zaparcia i obfite miesiączki? A może masz obrzękniętą twarz i ciągłe uczucie zimna? Wymienione objawy prowadzą do bardzo popularnego schorzenia, czyli choroby Hashimoto. Po pomoc powinnaś udać się nie tylko do endokrynologa, ale też dietetyka. Studia w tym zakresie uczą między innymi tego, jak jeść, żeby utrzymać swój organizm w dobrej kondycji mimo choroby.
Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy
Choroba Hashimoto jest znana od lat. Niestety, przewlekłe, limfocytarne zapalenie tarczycy diagnozuje się coraz częściej. Dotyczy to zwłaszcza mieszkańców państw o wystarczającym spożyciu jodu. Zaburzenia funkcjonowania tarczycy dotyczą już ponad 20 proc. populacji. Kobiety chorują aż dziewięć razy częściej niż mężczyźni. Jeśli rozpoznasz u siebie niepokojące symptomy, w pierwszej kolejności odwiedź lekarza rodzinnego. Badanie krwi to podstawa diagnozy. Chory jest pod stałą opieką endokrynologa. Podejmując leczenie farmakologiczne, warto wybrać się także do dietetyka. Studia na tym wydziale obejmują także wiedzę, dotyczącą diety przy chorobach autoimmunologicznych.
Modyfikacja stylu życia
Czy choremu wystarczy regularne przyjmowanie leków? Niestety, przy chorobie Hanshimoto to niewystarczające działanie. Ogólne osłabienie i stany depresyjne nie sprzyjają aktywności fizycznej. Łatwo popaść w apatię i zajadać smutki niezdrowym jedzeniem. Studia z dietetyki uwrażliwiają na choroby, które mocno wiążą się ze stanem psychicznym. Dlatego przy Hashimoto należy nie tylko zadbać o właściwą dietę, ale też zmodyfikować swój styl życia. Chodzi głównie o większą aktywność fizyczną, regularny sen i wypoczynek oraz radzenie sobie z codziennym stresem.
Menu z listą zdrowych produktów
Chorym na Hashimoto poleca się dietę bogatą w jod, selen, żelazo, cynk, witaminę D i antyoksydanty. Do listy zakupów koniecznie dodaj niektóre popularne produkty:
– tłuste ryby, najlepiej świeże (łosoś, makrela lub pstrąg łososiowy),
– pestki dyni i nasiona słonecznika,
– migdały, orzechy włoskie i laskowe,
– mielone lub gotowane siemię lniane,
– jogurt naturalny typu islandzkiego,
– kolorowe warzywa (pomidory, marchew, warzywa zielone) i owoce (cytrusy, jagodowe, jabłka)
– pełnoziarniste produkty zbożowe (np. pieczywo żytnie na zakwasie, kasza gryczana, makarony pełnoziarniste),
– oliwa z oliwek extra virgin lub olej rzepakowy tłoczony na zimno,
– niskotłuszczowe, fermentowane naturalne produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka, sery twarogowe) oraz jaja
– przyprawy i zioła, jak cynamon, kurkuma, bazylia, tymianek, oregano.
Unikaj kapusty, kalafiora, brokułów, jarmużu, kalarepy, szpinaku, soi, płatków jaglanych, gruszek, brzoskwiń i truskawek.
Dlaczego dietetyk jest tak ważny w chorobie Hashimoto? Badania wskazują, że jako schorzenia współistniejące często towarzyszą jej celiakia i nietolerancja laktozy. A to oznacza ewentualną eliminację glutenu i laktozy z diety.