Kuchnia polska szczyci się wspaniałymi potrawami, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym. Świąteczne dania nie mogą jednak obyć się bez słodkiego akompaniamentu ciast i deserów. Przeczytaj, jakie przepisy na wypieki wigilijne królują w polskich domach!
Tradycyjne polskie ciasta na Wigilię
Bez względu na to, czy zdecydujesz się piec ciasta w domu, czy kupisz je w supermarkecie – na Twoim stole muszą zagościć tradycyjne wypieki świąteczne, wyczekiwane przez cały rok przez wszystkich domowników. I choć ciasta te można nabyć także w innych sezonach roku, najlepiej smakują w Święta, dzielone z najbliższymi. Zobacz, o jakich ciastach mowa.
Piernik dla dorosłych i pierniczki dla dzieci
Trudno wyobrazić sobie ciasta na Boże Narodzenie bez piernika. Słynie on ze swojego korzennego aromatu i stanowi symbol świątecznych wypieków, a to dzięki zawartości orientalnych przypraw takich jak goździki czy cynamon. Uwielbiają go dorośli, a także dzieci. Dlaczego? Bo pieczenie piernika wiążę się z zabawą dla całej rodziny, czyli formowaniu tzw. pierniczków. Mogą one przybierać fantazyjne kształty, a polane kolorowym lukrem wyglądają jeszcze bardziej apetycznie!
Makowiec – rolada czy „przekładaniec”?
Wypiek, który również kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, chociaż pojawia się także podczas innych okazji. Nazwa makowca bierze się od jego podstawowego składnika, czyli maku. Są to małe czarne ziarenka, wydobywane z kwiatów makowca, które po odpowiednim przygotowaniu tworzą masę makową. Łączy się ją zazwyczaj z bakaliami i miodem, gdyż sama w sobie nie ma zbyt ciekawego smaku. Ciasto jest chętnie podawane w formie rolady bądź typowego „przekładańca”.
Miodownik dla miłośników słodyczy
Deser, który przypadnie do gustu amatorom treściwych i słodkich wypieków. Przepisy na ciasta czasami przedstawiają go pod nazwą orzechowca, gdyż skład i wykonanie niewiele różnie się od miodownika. Jak można się domyśleć, głównym składnikiem jest tutaj miód, którego dodaje się w dużych ilościach do masy przeznaczonej na blaty. Po wypieczeniu są one przekładane puszystym kremem i orzechami. Brzmi wyśmienicie!
Sernik – zawsze miłe widziany
Sernik to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast, które wpasowuje się w każdą okazję. Jeżeli przygotowywanie go w domu jest zbyt pracochłonne, z pewnością serniki dobrej jakości zaoferuje Ci lokalna cukiernia. Spośród najbardziej popularnych rodzajów tego ciasta można wyszczególnić sernik wiedeński, sernik krakowski oraz sernik na zimno. Wszystkie trzy warianty świetnie się sprawdzą przy wigilijnym stole.