Warto poznać dobry przepis naleśniki, ponieważ jest to proste i szybkie danie, które kochają niemal wszyscy. Możemy jeść je zarówno na słodko jak i słono. To jakich sosów i dodatków użyjemy zależy tylko od naszej wyobraźni. Przygotowanie idealnego ciasta i późniejsze smażenie może jednak sprawiać problemy, niewprawionym kucharzom. Perfekcyjne naleśniki powinny być puszyste, elastyczne i chrupiące z wierzchu. Jednak uzyskanie tego efektu może być trudne, jeśli brakuje nam podstawowej wiedzy.
Przepis na naleśniki – najlepsze porady
Naleśniki to po prostu placki z mącznego ciasta, smażone na patelni. Do ich wykonania potrzebne są jajka, mąka, masło i mleko. Przepis na doskonałe naleśniki znajdziesz na: https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.nalesniki-sosem-rabarbarowo-truskawkowym.r_id=Recipe_4234610.html.
Trzeba jednak pamiętać, że dobre proporcje to jeszcze nie wszystko. Warto zastosować w kuchni parę sztuczek, które sprawiają, że naleśniki za każdym razem wychodzą idealne. Najważniejsze z nich to:
Odpowiednią kolejność mieszania składników
Połączenie wszystkich składników naraz to błąd początkujących kucharzy. Najpierw należy zmieszać ze sobą składniki mokre, a dopiero potem dodać do nich przesiane składniki suche. W cieście nie może być grudek, jeżeli nie możesz ich rozbić ręcznie to pomóż sobie blenderem.
Pozostawienie ciasta do wyrośnięcia
Jeśli nie chcemy cienkich, szarpiących się naleśników musimy odstawić ciasto do wyrośnięcia, na co najmniej 30 minut. Najlepiej jest przykryć miskę i wstawić ją do lodówki na godzinę.
Mała ilość tłuszczu na patelni
Naleśniki zawsze należy smażyć na minimalnej ilości oleju, żeby uniknąć wylania zbyt dużej ilości, warto go rozprowadzić na patelni przy pomocy pędzla kuchennego. Możesz także dodać tłuszczu do ciasta.
Dobrze rozgrzany tłuszcz
Ciasto naleśnikowe zawsze wlewamy na dobrze rozgrzany olej, w przeciwnym wypadku będzie się zbyt wolno ścinać a naleśniki nie usmażą się równomiernie.
Dobra patelnia z grubym dnem
Jeśli lubisz gotować, koniecznie wyposaż się w dobrej jakości patelnię. Umożliwi Ci równomierne smażenie potraw, dzięki niej unikniesz przypaleń. Do smażenia naleśników najlepiej nada się taka z grubym dnem.
Przepis na naleśniki – propozycja podania
Farszem do naleśników może być niemal wszystko. Możesz je zrobić w stylu bolońskim, meksykańskim czy francuskim. Jeżeli nie chcesz się wysilać po prostu dodaj do nich żółtego sera i polej sosem. Naleśniki idealnie sprawdzają się także w roli deseru, pysznie smakują z dżemem domowej roboty czy syropem czekoladowym i owocami. To jedno z tych dań przy którym możesz się popisać!